Burunda Şekil Bozukluğu

Burundaki şekil bozuklukları genetik faktörler, burna alınan bir darbe, düşme gibi etmenlerden kaynaklı olabilir. Fiziksel görüntü açısından sorun yaratan bu şekil bozuklukları, sağlıklı bir şekilde nefes alma gibi günlük hayatı etkileyecek durumlara da mani olabilir. Kişide şekil bozukluğu ciddi boyutlarda ise psikolojik bozukluklara bile yol açabilmektedir.

Burunda ki şekil bozukluğu bazen gözle görülebilir bir şekilde olabilir. Burnun kıkırdaktan ya da kemikten kaynaklı çıkıntılı ya da çökük olması, burnun yan taraflarının çok geniş ya da çok dar olması, burnun aşırı uzun veya aşırı kısa olması, burun ucunun düşüklüğü veya kalkık olması gözle görülebilir bir sorun oluştururken kişinin uyurken rahat nefes alamaması, ağzı açık bir şekilde uyuması gibi durumlar rahatsız edici bir sağlık sorununa dönüşebilir.

Burundaki şekil bozukluğunun çoğu genetiktir. Genetik olan burun şekil bozukluklarında kişinin estetik kaygısı olabilir. Bir diğer sebebi ise yaralanmalar, burna alınan darbe, burun ameliyatları gibi durumlar da şekil bozukluğuna sebep olabilir.

Burundaki şekil bozukluğuyla birlikte rahat nefes alamayan kişilerde başka tür rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu şekil bozuklukları kişide burun tıkanıklığı ve koku almasını önleyici durumlar oluşturup hayatını kısıtlamasına neden olabilir. Ameliyattan sonra burunda olabilecek kanama, enfeksiyon, burnun sert bir şekilde darbe alması ve cilt sorunları da kişide gerçekleşebilir.

Burundaki şekil bozukluğuyla birlikte kişinin nefes alamama problemleri sinüzit rahatsızlığını tetikleyebilir. Aynı zamanda şekil bozukluğu kişide takıntı haline gelmişse psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilir.

Burundaki şekil bozukluğu tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Fakat bu ameliyat kız çocuklarında 16, erkek çocuklarında ise 18 yaşlarından sonra yapılabilmektedir. Doktor randevusu öncesi hastanın yaşının bu operasyon için uygun olup olmadığını araştırmakta fayda vardır. Bu konuda yapılacak ısrar hem doktoru zor duruma sokar hem de hastada ileride daha büyük sorunların yaşanmasına neden olur.

genellikle yapılan fizik muayene ile şekil bozukluğu anlaşılmaktadır.  Burunda şekil bozukluğu olmayan kişiler de burnun iki tarafında gözle görülür bir asimetri bulunduğundan, yan profilden bakıldığında burun ucu düşüklüğünden, burun delikleri burnun genel şekline uygun olmaması gibi durumlar kontrol edilir. Muayeneler sonucunda burundaki şekil bozukluğu hastayı hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkiliyor ise ameliyat olup olamayacağına karar verilir.

Burun estetiği burun şekil bozukluklarında en fazla kullanılan tedavi yöntemidir. Burundaki şekil bozukluğunun tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Bunlardan Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Açık teknik rinoplasti de sık kullanılan bir diğer yöntemdir. Burun küçültme ameliyatı, burun ucu ameliyatı ve burnun şekline göre yapılan uygulamalar değişmektedir. Rinoplasti tekniği ile birlikte ameliyat sonrası burna doğru şekli verebilmek daha kolaydır. Ayrıca doktor burun deformitelerine hakim olarak ameliyatı sürdürür. Yeni bir tedavi olan ultrasonik yöntenle rinoplasti ameliyatı güvenli ve daha konforlu bir şekilde yapılmaktadır.

Burun şekli bozukluğunun düzeltilmesinden sonra yüzde şişlikler oluşabilir. Bunlar geçici ve normal şişliklerdir. Doktorun tavsiyesi üzerine gün içinde burna hafif masajlar yapılabilir. Ameliyat sonrası doğru yapılmamış bir müdahale ile burun ameliyatları sonrası bazı sıkıntılar yaşanabilir. Tekrarlanacak ameliyat için en az 6 ay beklemek gerekmektedir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!